BPD Ontwikkeling en Synchroon hebben het Rotterdamse bureau MVRDV gekozen als architect van De Sax: twee woontorens met een zwevend hotel aan de Wilhelminapier in Rotterdam. De Sax is een nieuwe parel die toegevoegd gaat worden aan de skyline van Rotterdam.

De Rotterdamse Wilhelminapier heeft zich vanaf begin jaren 1990 ontwikkeld van vervallen havengebied tot levendig deel van de binnenstad van Rotterdam. De landtong tussen de Nieuwe Maas en de Rijnhaven is onder meer bekend van de Cruiseterminal, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de spectaculaire hoogbouw.

Beide torens delen hun sokkel, en zullen verrijzen tussen het Nieuwe Luxor Theater en de woontorens Boston & Seattle, die momenteel gebouwd worden. Om vorm, functies en uitstraling optimaal bij elkaar te brengen, is een architectenselectie onder internationaal gerenommeerde architectenbureaus uitgeschreven.

De opgave richtte zich op een excellent ontwerp op alle niveaus. Het gebouw moet in de familie van hoogbouw op de pier een eigen karakter inbrengen. Het moet in het stadssilhouet kloppen, maar ook op straatniveau dynamiek brengen. Het moet duidelijk een woongebouw zijn in z’n uitstraling, en tegelijk op elegante wijze parkeren, logistiek en constructie wegwerken.

MVRDV bewees in de drie rondes van de selectie het meest overtuigend te zijn. Hun ontwerp, ‘De Sax’, kenmerkt zich door grote erkers, die voor bewoners een unieke kwaliteit in het wonen in hoogbouw opleveren. De Sax biedt ruimte aan ruim 450 appartementen, zowel koop als huur en een hotel met 150 kamers. De gehele begane grond bestaat uit stedelijke voorzieningen, in verschillende grootte en marktsegment: een café, restaurant en winkels. Ook het hotel dat de twee torens op 70 meter met elkaar verbindt, is publiek toegankelijk. Het biedt voorzieningen voor de bewoners van Philadelphia & Havana, en voor bezoekers van de Wilhelminapier.

Verwacht wordt dat eind 2018 kan worden gestart met de bouw van de woontorens Philadelphia & Havana. De oplevering volgt naar verwachting eind 2022.

Met trots dragen Fakton Capital, als verkoopadviseur bij de verkoop van de huurwoningen en het hotel en Fakton (Re)Development Services, ondersteuning van het ontwikkelteam, bij aan dit mooie project met wederom een unieke uitstraling. Wij feliciteren MVRDV met deze prachtige opdracht in eigen stad.

Meer informatie over Philadelphia & Havana: www.philadelphia-havana.nl