Fakton Development

Gastcollege Financiële Haalbaarheid voor 250 TU Delft studenten.

Ontwikkelaar Sustay koopt het YNS-gebouw van Ymere en NS-stations. Op de plek van het huidige YNS-pand start in het eerste kwartaal van 2019 de bouw van “De Geus”. In De Geus komen een grote bioscoop met meerdere zalen, winkels, horeca, woningen en ruimte voor congressen. De ontwikkelende partij bestaat naast Sustay uit Bioscopen Leiden, OZ Architecten, De Hoge Dennen Vastgoed en ABT adviseurs.

Het YNS-pand op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg in Leiden krijgt een nieuwe eigenaar. De huidige eigenaren NS-stations en Ymere verkopen het pand aan Sustay. Ontwikkelaar Sustay zal op de plek een nieuw innovatief gebouw ontwikkelen met de naam De Geus. In de Geus komt ruimte voor een grote bioscoop met acht zalen, horeca, congressen, winkelen en woningen. Onder het gebouw komt ruimte om te parkeren. Met De Geus draagt Sustay bij aan een levendig Stationsgebied.

Wethouder Paul Laudy (bouw en openbare ruimte): “De Geus is goed voor Leiden. Met deze ontwikkeling krijgen we eindelijk de grote bioscoop waar Leiden al jaren op wacht. De ontwikkeling is een mooie aanvulling op het Stationsgebied waar de komende jaren nog veel meer gaat gebeuren. De Geus geeft een prima eerste indruk, verbindt de kleine en de grotere schaal met elkaar en markeert de entrée van Leiden.”

De plannen van Sustay worden nu verder uitgewerkt. Uiterlijk dit najaar volgt de definitieve gunning van het gebouw aan Sustay. Naar verwachting start de bouw van De Geus in het eerste kwartaal van 2019.

Het Stationsgebied in Leiden is een drukbezocht gebied dat dagelijks meer dan 70.000 bezoekers heeft. De huidige inrichting sluit niet aan op de kansen die dit belangrijke knooppunt van Leiden biedt. Om deze reden voert de gemeente Leiden regie op de herontwikkeling van het Stationsgebied. Herontwikkeling van het gebied zorgt voor de verbinding tussen de relatief kleine schaal van de historische binnenstad en de grotere schaal van de nieuwe ontwikkelingen rondom het station.

Fakton begeleidde de organiserende partijen bij de verkoop in een zogenaamd ‘verkoop in dialoog’-proces.