Volkshuisvestingstafel donderdag 28 november, WTC Rotterdam

In deze Volkshuisvestingstafel staat het thema ‘‘Op zoek naar nieuwe perspectieven en oplossingen’ centraal.

Graag nodigen wij je namens Fakton, Batavia Groep en Springco) uit voor de Volkshuisvestingstafel 2024 op 28 november, met als thema ‘‘Op zoek naar nieuwe perspectieven en oplossingen’.

Tijdens deze bijeenkomst staat het uitwisselen van kennis en nieuwe perspectieven centraal. We organiseren verschillende deelsessies waarin we het gesprek aangaan om tot nieuwe oplossingen te komen. Als gastspreker hebben we Chris Schaapman (Programmadirecteur Nationaal Programma Den Haag Zuidwest) uitgenodigd. Hij neemt ons mee in de complexe woonopgave in Den Haag Zuidwest.

We ontvangen je graag bij Fakton op kantoor in het WTC Rotterdam van 10:15 tot 14:45 uur.

Deelthema 1: Michael Hesp

Titel: Staat van de Volkshuisvesting 2024+

Ravijnjaar, financiering van de middenhuur, ambitiestapeling in de sociale huur. De opgaven voor gemeenten, beleggers en de corporaties zijn torenhoog. Aan de hand van prikkelende stellingen gaan we met elkaar de discussie aan. Waar moet het geld vandaan komen? Hoe komen we tot oplossingen? Wat vragen we van elkaar? En wat vragen we aan de minister? Huizenhoog of torenhoog?

Door: Michael Hesp

Deelthema 2: Lous Kleingeld

Titel: Hoe verhoudt het traditionele beeld van de volksbuurt zich tot de huidige ontwikkelingen in de volkshuisvesting?

Het enigszins romantische beeld van de volksbuurt herbergt tal van belangrijke waarden: ontmoeting, gezelligheid, omzien naar elkaar en verbinding. Tegelijkertijd past de typologie niet meer in de huidige ontwikkeling waarin betaalbaarheid en verdichting centraal staan. Hoe behouden we de kwaliteit van de volksbuurt en voldoen we tegelijkertijd aan de eisen die de markt aan ons stelt? Aan de hand van drie ruimtelijke scenario’s willen we in verschillende contexten, de kansen en kwaliteiten toelichten én verkennen.

Door: Lous Kleingeld

Deelthema 3: Evelyn Rademaker

Titel: Parallel plannen van het planproces

De doorlooptijd van planontwikkeling van zes tot tien jaar verkorten naar twee jaar, met tot 50 procent minder capaciteit. Wie wil dat nu niet? En waarom doen we dit niet al lang? Het ministerie van BZK heeft Fakton gevraagd vier projecten en drie NOVEX-gebieden te begeleiden. De eerste ervaringen zijn bekend en de aanpak wordt hiermee verrijkt. Tijdens deze sessie zoomen we in op de geleerde lessen voor de volkshuisvesting.

Door: Evelyn Rademaker

Deelthema 4: Loek van Bergen en Henegouwen

Titel: Integrale Aanpak voor Woningbouw en GGZ: Samenwerken voor Maatschappelijke Impact

In samenwerking met GGZ Nederland en Parnassia richten we ons op de samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties, zorginstellingen en beleggers. Deze samenwerking biedt kansen voor het ontwikkelen van vastgoed in bestaande woonwijken om uitstromers vanuit de GGZ te huisvesten. Daarnaast liggen er mogelijkheden om op de vaak grote instellingsterreinen van GGZ-instellingen woningen te realiseren. Hiermee lossen we niet alleen een maatschappelijk probleem binnen de GGZ op, maar creëren we ook de mogelijkheid om woningbouw toe te voegen op locaties van GGZ-instellingen.

Door: Loek van Bergen en Henegouwen

Meld je nu aan