Corporate

Fakton wint twee tenders BZK voor versnelling planontwikkeling in projecten en gebieden

  • evelyn-rademaker-500x500_employee_photo
    Evelyn Rademaker
    Partner | 12 juli 2023

Fakton wint twee tenders BZK voor versnelling planontwikkeling in projecten en gebieden

Rotterdam – 12 juli 2023 – Fakton gaat in opdracht van het ministerie van BZK (directie Woningbouw) bij 5 woningbouwprojecten en 3 gebiedsontwikkelingen het planproces versnellen volgens het principe van parallelle planning. Tot en met 15 augustus kunnen deze projecten worden aangedragen bij BZK door gemeenten, ontwikkelaars én woningcorporaties. 

Het onderzoek van Fakton en Annius Hoornstra over het parallel plannen en zo versnellen heeft bij het ministerie van BZK geleid tot de uitvraag om deze werkwijze in de praktijk toe te passen. Na een Europese aanbesteding is Fakton geselecteerd om het planontwikkelingsproces in de praktijk te versnellen en de leerpunten breed te delen. Het doel is om ook de werkwijze bij andere projecten toe te passen. Hierdoor kan de ontwikkeltijd van veel meer projecten in Nederland jaren korter worden. 

‘Urgentie is groot’ 

“Dat betekent van 6 naar 2 jaar met tot 50% minder capaciteit,” zegt Evelyn Rademaker, partner van Fakton Executives. “We zijn trots dat we zijn uitgekozen om deze nieuwe manier van werken, het parallel schakelen van het planproces, te mogen uitvoeren. De urgentie is groot.” Het Versnellingsteam van Fakton (met Annius Hoornstra, Stef Fleischeuer en Carien de Vries) gaat aan de slag als Rijksplanversnellers onder leiding van Evelyn Rademaker.

BZK vraagt gemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties om woningbouwprojecten aan te melden die zij vanaf september/oktober 2023 binnen twee jaar tot start bouw willen laten begeleiden. Deze projecten kunnen tot en met 15 augustus a.s. worden aangedragen door gemeenten, ontwikkelaars én woningcorporaties via woningbouw@minbzk.nl