Consultancy

Tegenwind in Gebiedsontwikkeling

  • Aeisso Boelman
    Partner | 22 november 2023

Rapportage: Tegenwind in Gebiedsontwikkeling

 

Tegenwind in Gebiedsontwikkeling. Sinds het najaar van 2021 is er sprake van een negatief financieel effect in de waardeontwikkeling van woningen. Dit blijkt uit een uitgebreide data-analyse van Stadkwadraat, Fakton en prof. dr. Erwin van der Krabben. De analyse dient als onderbouwing voor de toekenning van de Startbouwimpuls (SBI), een subsidie van het Rijk om de tot stilstand gekomen productie van de woningbouw weer op gang te trekken. 

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben wij een onderzoek gepubliceerd gebaseerd op gegevens van gebiedsontwikkelingen voor 95.000 woningen uit de eerste vijf tranches van de Woningbouwimpuls. De data-analyse wordt ondersteund met praktijkervaring en bouwt voort op het rapport ‘Grondexploitaties: Vijftien jaar dynamiek in gebiedsontwikkeling’, waarin de ontwikkeling in de GREX vanaf 2005 tot 2020 is beschreven.

De COVID-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot oplopende prijzen op de markten voor grondstoffen en energie. Door inflatie en bijbehorend rentebeleid van centrale banken is de leencapaciteit van huishoudens afgenomen. Dit heeft de prijsontwikkeling van woningen onder druk gezet. Daarbij zijn duurzaamheidseisen verder aangescherpt in wet- en regelgeving. Een gevolg hiervan is dat de haalbaarheid van grondexploitaties terugloopt en dat voor veel gebiedsontwikkelingen geldt dat de onrendabele top van woningen verder oploopt. Hierdoor start de bouw voor veel projecten niet omdat de plannen financieel onhaalbaar zijn, ondanks dat het ontwerp en de planologie gereed zijn om te starten met de bouw.  

Behoefte aan nadere duiding of een dergelijke analyse? Stuur ons een bericht: a.boelman@fakton.com of c.jagernath@fakton.com