Rekenen aan gebiedsontwikkeling

Projecten haalbaar maken vanuit een beter begrip van zowel de publieke als private businesscase binnen een gebiedsontwikkeling; dat is de kern van deze Fakton Intensive.

“De training was ontzettend interessant en leerzaam! Ik duik er nog regelmatig in voor de dagelijkse praktijk. De training is zeer compleet en praktisch toepasbaar. Een aanrader voor iedereen die zich in deze onderwerpen wil verdiepen!”  – Madelon Post, Ontwikkelaar, Eigen Haard.

Financiële regie in gebiedsontwikkeling begint bij een goed begrip van de kansen, risico’s, kosten en opbrengsten. In deze Intensive verdiep jij je in de financiële aspecten van een grondexploitatie.

Voor wie?

Hoe krijg je in deze complexe tijd goed inzicht in de kansen, risico’s, kosten en opbrengsten van een gebiedsontwikkeling? Wanneer is een gebiedsontwikkeling haalbaar voor zowel de publieke als private parttijen? Wat drijft de haalbaarheid van een gebiedsontwikkeling? Als je antwoord op deze vragen zoekt dan is de Fakton Intensive ‘Rekenen aan gebiedsontwikkeling’ wat voor jou.

Deze Intensive is bedoeld voor professionals werkzaam bij zowel publieke als private partijen die zich bezighouden met vraagstukken ten aanzien van vastgoed- en gebiedsontwikkelingen. De training is geschikt voor deelnemers vanaf drie jaar relevante werkervaring.

Beschik jij over minder werkervaring? Dan is er in de digitale leeromgeving voldoende materieel beschikbaar om voor de tweedaagse je kennisniveau bij te spijkeren. Twijfel je of jouw kennisniveau voldoende aansluit op het niveau van de training, dan doen we vrijblijvend een digitale intake.

Leerdoelen

Na het afronden van deze Intensive kun jij zelfstandig een businesscase doorgronden en heb je voldoende inzichten om aan de financiële ‘knoppen’ te draaien. Na de training heeft elke deelnemer een beter begrip van de kansen, risico’s, kosten en opbrengsten van een project.

Je krijgt voldoende handvatten aangereikt om je slagvaardigheid ten aanzien van gebiedsontwikkeling te vergroten en je doorziet de financiële aspecten van een vastgoed- en een grondexploitatie. Er wordt gewerkt met theorie- en praktijk-casussen en je gaat zelf aan de slag met het opstellen en optimaliseren van een grondexploitatie.

Opzet programma

Ontwikkeling van kennis en vaardigheden in combinatie met praktijkopdrachten staan centraal in de trainingen. Als deelnemer ga je in de training daarom ook zelf aan de slag met het van A tot Z opstellen van een grondexploitatieberekening. Dit vindt plaats onder begeleiding van ervaren consultants vanuit Fakton Consultancy en taxateurs van Fakton Valuation.

Voor deze tweedaagse Intensive is plaats voor maximaal 12 deelnemers. Hierdoor wordt geborgd dat iedereen voldoende persoonlijke begeleiding krijgt.

Ter voorbereiding ontvangt elke deelnemer toegang tot (basis)theorie en achtergrondinformatie. Tijdens de training staan we stil bij theorie-en diverse praktijkcasussen. Als onderdeel van de training krijg je ook een grondexploitatie model toegereikt dit je kunt toepassen in je eigen praktijk.

De Fakton Intensive vindt plaats op het kantoor van Fakton in het WTC in Rotterdam. Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Indeling programma

In twee intensieve dagen gaan we inhoudelijke de diepte in ten aanzien van het rekenen aan gebiedsontwikkeling. Theorie en casuïstiek worden afgewisseld. De volgende inhoudelijke thema’s komen gedurende de twee dagen aan bod:

  • De publieke en private businesscase binnen een gebiedsontwikkeling;
  • Grondwaarde en relatie vastgoedexploitatie (VEX) en grondexploitatie (GREX) met hierbij specifiek aandacht voor sociale huur, middeldure huur en betaalbare koopwoningen binnen een gebiedsontwikkeling;
  • Grondexploitatiekosten;
  • Kostenverhaal onder de omgevingswet;
  • Complexwaarde en inbrengwaarde;
  • Sturen op kasstromen in een grondexploitatie en het optimaliseren van de ”badkuip’’;
  • De invloed van flexwoningen en tijdelijke invulling binnen een gebiedsontwikkeling.

Bovendien gaan we aan de slag met ‘Vaardigheden’; specifiek het begrijpelijk en overtuigend communiceren van complexe en technische materie.

Docenten

Léon van der Wal – Associate partner Fakton Academy en taxateur Fakton Valuation
Jordi Grolleman – Consultant Fakton Consultancy

Data en investering

Data :
5 en 6 juni 2024
1 en 2 oktober 2024

Investering : € 1.800,- ex BTW

Schrijf je in
Bevlogen en betrokken

Docenten

Bevlogen in hun werk en als geen ander in staat om de soms ingewikkelde materie te vertalen naar interessante en begrijpbare trainingen. Onze docenten zijn allen, vaak al jarenlang, werkzaam in de advies en management praktijk bij Fakton.

Léon van der Wal

Associate partner Fakton Academy
Ga naar LinkedIn

Jordi Grolleman

Consultant Fakton Consultancy
Ga naar LinkedIn

Inschrijven of meer informatie over deze Intensive?

Neem contact op met Léon van der Wal per e-mail academy@fakton.com of per telefoon +31 (0)6 25 63 93 56.