In deze tijden van crisis, moeten we allemaal wennen aan veel veranderingen. Winkels zijn niet open, minder marktkramen in de stad en iedereen is aan het puzzelen thuis. We zien onze collega’s minder, mogen niet meer langs vrienden en familie en zijn gebonden aan onze eigen woning.

Maar een crisis is de beste motivatie voor verandering. En zonder dat we het door hebben zijn we heel milieubewust bezig.

Jaarlijks legt de gemiddelde Nederlander namelijk ongeveer 13.000 kilometer af met de auto en rijden wij dus gezamenlijk circa 120 miljard kilometer in de auto (1). Dat zijn 20 miljard kilometers in de afgelopen twee maanden. Volgens de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, rijden we nu zo’n 40% minder dan normaal (2) en daarmee besparen we de uitstoot van zo’n 1 miljard kg CO2.

Een andere weggevallen mobiliteit die opvalt, is het vliegverkeer. Veel minder witte strepen op de blauwe hemel. Op basis van 1,3 vliegbewegingen van de gemiddelde Nederlander (3) en een uitval van vluchten naar circa 5 tot 10% van het normaal voor de crisis (4), besparen we ook hier weer bijna 3 miljard kg CO2.

De reductie van uitstoot die we onbewust realiseren komt daarmee grofweg op 4 miljard kg CO2. Dat is slechts 2,5% van de uitstoot van CO2, maar geheel onbewust gerealiseerd (5). Het is ook evenveel als alle bomen in Nederland in één jaar op kunnen nemen, gelijk aan de uitstoot van wanneer alle 17,2 miljoen Nederlanders 3 dagen lang, 24 uur per dag achter elkaar zouden douchen en gelijk aan de uitstoot van het draaien van bijna 11 miljard wasjes (6).

Hoe we dit kunnen toepassen in het dagelijkse leven? Plan afspraken waar mogelijk in het vervolg op afstand via videobellen. Scheelt tijd, maar dus ook CO2. En neem de trein in plaats van het vliegtuig voor je vakantie naar Frankrijk, zakenreis naar Duitsland of wintersport naar Oostenrijk.

De crisis heeft een groen randje en laat dit het begin van het ‘nieuwe groene normaal’ zijn.

Meer weten?
Voor meer informatie kunt u terecht bij Martijn Nawroth, Consultant Energy.

Bronnen: