Fakton Development

Gastcollege Financiële Haalbaarheid voor 250 TU Delft studenten.

Vandaag maakte de Gemeente Rotterdam bekend dat ze voornemens is om het voormalige gemeentekantoor, ook wel het kantoorgebouw van het Marktwezen, aan de Westersingel 18-20 na een openbare verkoopprocedure met voorselectie te gunnen aan Rotterdamse projectontwikkelaar VORM.

VORM heeft met het plan Westerpoort ingezet op een transformatie van het bestaande gebouw met een passage die zowel zorgt voor een sociale verbinding als een groene natuur-inclusieve verbinding die samen met de andere planonderdelen naar het oordeel van de beoordelingscommissie de binnenstad en het Oude Westen het beste verbindt.

Aan de straatzijde herinterpreteert het winnende ontwerp de statige 19e-euwse architectuur van de Westersingel en aan de achterzijde ontstaat een aanvulling op het programma van het achterliggende Wijkpark.

Het team van VORM bestaat verder onder andere uit Bedaux de Brouwer Architecten, LOLA Landscape Architects, IMD Raadgevend Ingenieurs, New Horizon, DLVS en Paul van Egmond.

Met het voornemen tot gunning geeft de gemeente aan dat het plan van Vorm Ontwikkeling het béste plan is voor het gebouw en het gebied. Hierbij koopt een slagvaardige partij het gebouw van de gemeente en zorgt koper met de transformatie voor een impuls voor het gebied door de verbinding die ze voor ogen hebben. In de verkoopprocedure woog kwaliteit zwaarder dan de koopprijs.

Het bestaande gebouw zal na transformatie een aantrekkelijk programmatische mix omvatten met “De Lobby” op maaiveld als de hoofdingang en het sociale hart van ‘Poortwachter’, met werkplekken in het souterrain en bel-etage en wonen met een doelgroep die gaat voor “eigenaarschap” en die de gewenste ogen op de poort biedt. In en onder de achtertuin komt paviljoen ‘Parkwachter’ voor mindfullness en sport. Een alzijdig paviljoen met oog voor de omgeving.

Het voormalige gemeentekantoor bestaat oorspronkelijk uit drie naast elkaar gebouwde gebouwen die in 1961 zijn verbouwd tot één kantoorgebouw. Het complex bestaat uit vijf bouwlagen op een vrijwel rechthoekige kavel. Het complex heeft een oppervlakte van circa 4.230 m² BVO op een totale plot van circa 1.961 m² ondergrond.

De gemeente werd bij de verkoopprocedure bijgestaan door Fakton Consultancy en Ooms Makelaars Bedrijfshuivesting, partner in Dynamis.

Het volledige bericht vindt u op de site van de gemeente Rotterdam. Zie blauwe button hieronder.

Bekijk hier het volledige bericht